“Masa lemah lembut dah tamat” – Tentera Akan Ambil Alih Kalau Rakyat Masih Ingkar


SY | 20-03-2020


Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah melakukan tanggungjawab mereka untuk mengawal pergerakan orang ramai sewaktu berada di luar rumah. Namun, masih ada segelintir pihak yang tak kisah soal itu.

Ada yang masih berkumpul ramai-ramai, makan di kedai makan, keluar lepak dan macam-macam aktiviti yang menggalakan orang ramai untuk berkumpul. Jangan, kerajaan dah pesan untuk stay kat rumah tu. 

Sehubungan dengan itu, berkemungkinan kerahan tentera akan dilaksanakan in case rakyat masih berdegil untuk keluar rumah tanpa ada sebarang urusan penting.

Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ini merupakan cadangan yang dalam mesyuarat Jawatankuasa Khas Menteri-menteri mengenai perintah kawalan berkenaan, lapor Bernama.

 

Namun, cadangan ini mendapat pelbagai reaksi daripada orang ramai. Ada yang cakap perlu buat sebab orang sekarang dah ramai yang keras kepala still nak keluar rumah juga.

Tiba masa celoreng beraksi

Agaknya ini yang rakyat Malaysia inginkan

 

Memang masih ramai yang tak ambil peduli

Walau bagaimanapun, menteri kanan pertahanan itu berkata kerajaan yakin pihak polis masih boleh handle kawalan ni.

 

Sumber: Lobak Merah

 

BUKU BERKAITAN